Strona główna

Odrzywianie

Odrzywianie królików

 

Prócz siana i wody króliki powinny dostawać granulat. Granulat a nie karmę!
Dobry granulat powinien mieć skład:
- włókno (błonnik): 20-25%
- białko: 13-15%
- tłuszcze: < 2%
- wapń: <1%
Karma z ziarnem i kolorowymi chrupkami nie jest odpowiednim pokarmem dla królików!
Jest bardzo kaloryczna i zawiera wiele nie potrzebnych uszatkom dodatków. Ziarno w ogóle nie powinno wchodzić w skład diety królików, jest ono zapychaczem i tylko tuczy. Karmienie królika taką karmą doprowadza do otyłości i różnych problemów zdrowotnych spowodowanych nie odpowiednią dietą.
Dorosły królik powinien dostawać na dobę ok. 2/3 łyżek(do zupy) granulatu, najlepiej rano i wieczorem po ok. łyżce.

Królik powinien dostawać również świeże i suszone zioła ok. 1/2 pęczków dziennie.
Warzywa bez przesady. Natomiast owoce powinny być przysmakiem (słodyczami) dla naszych pupili i dziennie nie powinny one dostawać więcej niż 1 łyżka owoców świeżych jak i suszonych.
Oczywiście nie wszystkie zioła warzywa i owoce możemy podawać królikom. Z warzyw nie mogą one jeść np. kapusty, ponieważ jest ona wzdymająca i powoduje wzdęcia bardzo niebezpieczne i często śmiertelne u króliczków. Nie powinny również jeść sałaty a marchewkę należy raczej podawać jako przysmak, ponieważ jest bardzo słodka.
Lista zieleniny, jaką może jeść królik:
ZIOŁA
-bazylia
-mięta
-szałwia
-kminek                                             
-oregano
-lawenda
-mniszek lekarski                                                          
-rozmaryn
-tymianek
-kończyna
-rumianek
-kolendra
-ogórecznik lekarski
-lubczyk ogrodowy
-gorczyca
-melisa lekarska
-pokrzywa

WARZYWA

-marchewka (nać i korzeń, bardziej jako przysmak)
-pietruszka (nać i korzeń)
-seler ( nać i korzeń, seler naciowy)
-buraki (liście i korzeń)
-rzodkiewka (liście i korzeń)
-rzepa
-brokuły (mogą wzdymać)
-kalafior (bez liści)
-cykoria
-papryka (bez ogonka)
-sałata rzymska (małe ilości)
-kapusta pekińska (małe ilości)
-karczoch
-dynia (bez ogonka)
-cukinia (bez ogonka)
-kabaczek (bez ogonka)
-koperek
-koper włoski
-pasternak
-szparagi
-szpinak
-pomidor (bez ogonka, małe ilości)
-endywia
-groszek
-jarmuż
-kukurydza (liście i kolba bardziej jako przysmak)
-ogórek
-rzeżucha
-szczaw
-tobinambur

 


OWOCE

-jabłko (bez pestek)
-gruszka (bez pestek)
-pomarańcza (bez skórki)
-mandarynka (bez skórki)
-ananas (sam miąższ)
-brzoskwinie
-morele
-banan (bez skórki)
-malina
-jeżyna
-poziomka
-truskawka
-czarna jagoda
-borówka brusznica
-borówka amerykańska
-melon (bez skórki)
-papaja
-mango
-winogrona
-kiwi